Steeksleutels zijn een van de meest gebruikte handgereedschappen in allerlei soorten werkplaatsen. Ze worden gebruikt om moeren en bouten vast of los te draaien. Steeksleutels zijn er in verschillende maten, van kleine maten voor precisiewerk tot grote maten voor zware industriële toepassingen.

Er zijn verschillende soorten steeksleutels beschikbaar op de markt, waaronder enkele van de meest populaire zoals de ringsleutel, de dubbele ringsleutel, de verstelbare sleutel, de inbussleutel en de momentsleutel.

De ringsleutel is een van de meest voorkomende soorten steeksleutels. Het heeft een ringvormige opening aan de ene kant en een lange steel aan de andere kant. Het ontwerp van de ringsleutel maakt het mogelijk om het gereedschap om de moer of bout te plaatsen, waardoor het gemakkelijker wordt om deze vast of los te draaien.

Een andere populaire soort steeksleutel is de dubbele ringsleutel. Dit gereedschap heeft twee ringvormige openingen van verschillende grootte aan elke kant van de steel, wat betekent dat u in feite twee maten in één tool hebt. Dit kan handig zijn als u snel moet schakelen tussen twee maten, in plaats van te zoeken naar een andere sleutel.

Een verstelbare sleutel is een veelzijdig gereedschap dat in staat is om verschillende maten bouten of moeren vast te grijpen, omdat het de breedte van de kaak kan aanpassen. Deze sleutel is handig omdat u niet meerdere sleutels nodig heeft om verschillende maten aan te passen. De inbussleutel, ook wel bekend als de zeskantsleutel, wordt gebruikt om zeskantige gaten vast of los te draaien. Deze sleutel wordt vaak gebruikt bij het monteren van meubels of het werken met kleine machines.

Een momentsleutel wordt gebruikt om bouten of moeren vast te zetten tot een specifieke hoeveelheid koppel. Dit is belangrijk in situaties waarbij te veel koppel de bouten of moeren kan beschadigen, of waarbij te weinig koppel ervoor kan zorgen dat ze loskomen. Ongeacht het type steeksleutel dat u kiest, is het belangrijk om erop te letten dat u de juiste maat gebruikt voor de bout of moer die u vastzet of losdraait. Het gebruik van een verkeerde maat kan leiden tot beschadiging van de bout of moer, waardoor deze moeilijker te verwijderen is.